Reciclare, Stocarea energetică

BASF și Tenova Advanced Technologies încheie un acord de dezvoltare comună pentru reciclarea eficientă a bateriilor litiu-ion

  • Procedeu de recuperare a tuturor metalelor valoroase, inclusiv a litiului, din „masa neagră” rezultată din procesul de reciclare mecanică în amonte a bateriilor
  • Tehnologia brevetată de Tenova permite recuperarea eficientă a litiului din bateriile scoase din uz și din deșeurile de producție a bateriilor.
  • BASF va implementa procesul inovator în fabrica sa prototip de reciclare a bateriilor din Schwarzheide, Germania.

Ludwigshafen, Germania și Yokneam, Israel – 22 februarie 2023 – BASF, unul dintre cei mai importanți producători de materiale pentru baterii, a încheiat un acord de colaborare pe termen lung cu Tenova Advanced Technologies (TAT) din Yokneam, Israel, pentru fabrica prototip de reciclare a bateriilor din Schwarzheide, Germania.

Ambele companii au convenit să optimizeze în comun procesul de reciclare hidrometalurgică, valorificând procesul nou al TAT pentru recuperarea și producția de litiu, care include extracția cu solvent de litiu (LiSX™) și electroliza litiului (LiEL™).

Activitățile de dezvoltare a procesului includ campanii pilot la centrul de cercetare și dezvoltare al TAT și proiectarea și fabricarea unei instalații prototip care va fi operată la instalațiile BASF din Schwarzheide, Germania. Punerea în funcțiune a uzinei prototip este prevăzută pentru sfârșitul acestui an.

Irad Rekem, directorul general al TAT, a declarat: „Suntem mândri să ne aducem expertiza și tehnologiile inovatoare în acest efort de colaborare cu BASF pentru reciclarea bateriilor scoase din uz. Acesta va fi un proces de reciclare care va demonstra recuperarea eficientă a metalelor și producția de săruri de litiu pe baza extracției cu solvenți.”

„Utilizarea metalelor reciclate pentru producția de noi materiale pentru baterii poate reduce impactul emisiilor de CO2 al bateriilor cu aproximativ 25% în comparație cu utilizarea metalelor virgine”, a declarat Daniel Schönfelder, Senior Vice President Battery Base Metals and Recycling la BASF. „Vom închide circuitul de la bateriile scoase din uz la producția de baterii noi și vom asigura o amprentă de CO2 extrem de redusă pentru metalele cheie necesare pentru a satisface cererea tot mai mare de eMobility. Prin colaborarea cu Tenova, putem evalua noi abordări pentru a optimiza în continuare procesul de reciclare.”

TAT face parte din Tenova, o companie globală specializată în soluții sustenabile pentru tranziția ecologică a industriei metalurgice, și are, de asemenea, o mare experiență în hidrometalurgie și în tehnologii de proces specifice proiectelor.

Pornirea și funcționarea cu succes a instalației prototip reprezintă o etapă importantă în strategia BASF de creștere a prezenței sale în domeniul reciclării și recuperării metalelor valoroase, inclusiv a nichelului, cobaltului și litiului.

Investiția în Schwarzheide consolidează sprijinul BASF pentru agenda Comisiei Europene în vederea creării unui lanț valoric european de producție a bateriilor și face parte din „Proiectul important de interes european comun (IPCEI)” aprobat de Comisia Europeană la 9 decembrie 2019, în conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat. Lansarea de materiale inovatoare pentru baterii de la fabrica din Schwarzheide și cercetarea pentru dezvoltarea de materiale pentru baterii de generație următoare și dezvoltarea de procese, inclusiv reciclarea bateriilor, este finanțată de Ministerul Federal pentru Economie și Acțiune Climatică pe baza unei rezoluții a Bundestagului german și de Ministerul pentru Afaceri Economice, Muncă și Energie al landului Brandenburg pe baza unei rezoluții a Parlamentului landului Brandenburg, ca parte a IPCEI pentru baterii: Codurile de finanțare 16BZF101A/B.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *