Inovație, Stocarea energetică

Viitoarele baterii cu ioni de sodiu ar putea fi de zece ori mai ieftine pentru stocarea energiei

CATL din China produce în masă baterii cu ioni de sodiu de generația 1 începând de luna viitoare. Prima fabrică are o capacitate de aproximativ 40 GWH pe an.

Potrivit Benchmark Minerals, în China se află 16 din cele 20 de fabrici de baterii de sodiu planificate sau construite la nivel mondial.

Bateria de sodiu de primă generație a CATL generează 160 de wați-oră pe kilogram. Aceasta reprezintă cu 10% mai puțină energie decât bateriile LFP cu fier și cu 40% mai puțin decât bateriile cu nichel produse în masă. CATL intenționează să crească densitatea energetică a următoarei generații de ioni de sodiu la 200 Wh/kg. Bateriile cu ioni de sodiu ale CATL vor fi folosite de compania chineză Chery, primul producător auto care va utiliza această tehnologie.

Prima generație de ioni de sodiu este puțin mai ieftină decât LFP, dar volumele nu vor schimba nimic în lume. Cu toate acestea, a doua generație de ioni de sodiu ar putea ajunge la 40 de dolari pe kWh. Bateriile LFP cu fier ar putea ajunge la 50 USD/kWh cu un volum foarte mare și eficiență la nivel de celulă. Viitorul preț scăzut al ionului de sodiu ar permite realizarea unor produse de stocare fixă extrem de ieftine, cum ar fi Tesla Megapack și Powerwalls.

De asemenea, acestea nu au limite materiale practice. Nu ducem lipsă de sare sau de sodă. Statele Unite dețin aproximativ 90% din rezervele de sodă carbonică ușor de extras din lume. Wyoming are 47 de miliarde de tone de sodă minerabilă în bazinul Green River. Sute de TWH de energie ar putea fi stocată din fiecare miliard de tone de sodă.

Pe baza unor costuri materiale de 4 dolari pe kWh, în viitor ar putea exista baterii cu ioni de sodiu de 8-10 dolari pe kWh. Acest lucru ar fi de zece ori mai ieftin decât bateriile de stocare a energiei din prezent.

Mina de sodă cenușie din Wyoming

Un nou proiect minier în apropiere de Green River va exploata cel mai mare zăcământ de sodă din lume și va satisface cererea tot mai mare de vehicule electrice și panouri solare.

În 2019, cererea anuală de sodă carbonică a fost de aproximativ 58 de milioane de tone, iar până în 2021, aceasta a sărit la 63 de milioane de tone.

Mina din Wyoming, pe care compania o numește Project West, are un potențial de producție de 3 milioane de tone la început și este scalabilă, astfel încât compania poate crește producția ulterior. Pentru a facilita exporturile de sodă, compania a primit o autorizație pentru a exporta 14 milioane de tone de la un terminal portuar din Stockton, California. Exploatarea se va face printr-un proces in situ de extracție a sodei din minereul de trona. Minereul este apoi transformat în cenușă de sodă.

Apa este injectată sub formă de saramură sau soluție de sare și apă. Acesta este apoi pus în circulație în întreaga mină pentru a dizolva cenușa de sodă și sarea din pilonii și pereții originali. Saramura este pompată către un bazin de evaporare. Se folosesc pompe submersibile, fiecare pompând aproximativ 9.000 de litri pe minut. Pe măsură ce lichidul se răcește, cenușa de sodă și cristalele de sare se depun pe fundul iazului. Saramura rece este apoi încălzită și reinjectată în mină pentru a începe din nou dizolvarea sodei. Cenușa de sodă rămasă în iazuri este îndepărtată cu ajutorul unor drage plutitoare și pompată la moară.

Acestea vor capta și recicla apa.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *