Energie electrică, Inovație

Hidrocentrala de înaltă densitate fără apă produce mai multă energie din mai puțină înălțime

Compania britanică RheEnergise lansează în mod discret o nouă abordare interesantă a stocării energiei hidroelectrice prin pompare, vizând o capacitate de cel puțin 100 MW până în 2030. Funcționează cu dealuri mici în loc de munți, ceea ce îl face relevant în mult mai multe domenii.

Este una dintre cele mai simple și mai puțin sofisticate modalități de a stoca energie și de a o recupera la cerere: utilizați energie ieftină în timpul zilei pentru a pompa o cantitate mare de apă pe un deal mare într-un rezervor, apoi eliberați-o încet pe timp de noapte, lăsând gravitația să-și facă treaba și făcând să funcționeze o turbină pentru a genera energie când și cum aveți nevoie de ea.

Dar RheEnergise a adăugat o modificare simplă: nu folosește apă. Ei bine, nu de unul singur. Folosește un „fluid de înaltă tehnologie” brevetat pe care îl numește R-19, despre care spune că este neutru din punct de vedere ecologic și de 2,5 ori mai dens decât apa.

Rezultatul: puteți genera aceeași putere de la doar 40% din diferența de înălțime, folosind rezervoare de doar 40% din dimensiune. Acest lucru reduce „dramatic” costurile materialelor și de instalare – și, prin urmare, costurile de stocare a energiei – și, deoarece rezervoarele sunt mult mai mici, pot fi adesea îngropate sub pământ.

Deci, ce este acest fluid R-19? Ei bine, este un sos secret, așa că RheEnergise nu spune nimic. Dar știm că se livrează sub formă de pudră care se adaugă la apă pentru a forma o pastă cu aspect păstoasă de înaltă densitate. Iar compania spune că este „ultra ieftină”.

The dense, heavy fluid shrinks the size of hydro installations, or generates 2.5 times more power using existing facilities

Proiectele individuale sunt concepute pentru a reintroduce în rețea între 10 și 50 MW de energie la cerere și, din moment ce nu este nevoie de un deal atât de mare pentru a funcționa, ar putea juca un rol semnificativ în tranziția către energia regenerabilă, stocând energie în vrac care poate fi eliberată pentru a acoperi deficitele zilnice, săptămânale sau chiar sezoniere de energie regenerabilă.

RheEnergise tocmai a semnat un acord cu compania britanică Mercia Power Response, cu scopul de a implementa 100 MW de stocare a energiei cu R-19 până în 2030 în cadrul conexiunilor de rețea existente și al instalațiilor planificate ale Mercia.

RheEnergise spune că a identificat peste 6 500 de amplasamente potențiale numai în Marea Britanie și că soluția sa costă mai puțin decât proiectele de „baterii mari” cu litiu-ion – deși, în apărarea litiului, bateriile vor avea cu siguranță o putere de ieșire instantanee mai mare, ceea ce le face mult mai bune pentru reglarea vârfurilor de sarcină. Tehnologiile mai lente, precum aceasta, vor străluci în cazul stocării de durată mai lungă, atunci când va trebui să furnizeze energie de bază fiabilă în vrac.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *