Știri

Politehnica București spune că va deveni hub regional de educație și formare pentru reactoare nucleare de mici dimensiuni

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București (UNSTPB) “va fi un hub de educație și formare SMR (reactoare nucleare mici – n.red.) pentru regiune”, în contextul în care România “este prima țară din Europa, a doua după SUA, care instalează tehnologia americană NuScale SMR”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit universității, “România prin UNSTPB va impărtăși cunoștințele sale în sectorul nuclear tuturor țărilor din regiune”.

Declarația a fost făcută în contextul unei vizite făcute la instituția de învățământ superior, mai precis la Centrul pentru Explorarea Energiei E2 al acesteia, de către John Kerry, Asistentul Secretarului de Stat pentru resurse energetice.

Centrul E2 a fost inaugurat în cadrul Facultății de Energetică în luna mai a.c. și face parte din programul U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). Centrul găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale.

România este prima țară din Europa care va găzdui o centrală cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale, la Doicești, județul Dâmbovița. Joi, emisarul american John Kerry a explicat, într-un interviu pentru Digi24, citat de News.ro și G4Media.ro, că România a fost aleasă pentru acest sistem nou “pentru că românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru și pentru că noi credem că are sens”.

Într-un interviu acordat G4Media.ro de Cosmin Ghiță, director Nuclearelectrica, la sfârșitul anului trecut, acesta spunea, cu privire la faptul că situl de la Doicești este foarte aproape de București: “acest tip de tehnologie avansata este proiectata din punct de vedere al securitatii nucleare pentru a putea fi utilizat in apropierea comunitatilor, riscurile fiind practic inexistente”.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *