Știri

Proiectul de cablu de curent continuu care ar urma să traverseze tara a mai făcut un pas. S-au semnat acorduri cu arabii și americanii

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. a semnat împreună cu Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam SAS, E-INFRA (Electrogrup Infrastructure SA) și Fluor Transworld, Memorandumul de înțelegere în realizarea unui studiu de fezabilitate, pentru realizarea unei linii de înaltă tensiune în curent continuu și a stațiilor de conversie pe teritoriul României (HVDC), potrivit unui anunț remis Bursei de la București.

„În data 16 octombrie 2023, proiectul a fost depus de către CNTEE ”Transelectrica” S.A. împreună cu MAVIR (operatorul de transport al energiei electrice din Ungaria), ca promotori, pentru includerea în editia 2024 în Planul de 10 ani de dezvoltare a Retelelor (TYNDP). După etapa verificării condițiilor de eligibilitate stabilite de ENTSO-E proiectul va intra în etapa de analiză a beneficiilor și a costurilor la nivel european, proces care va fi realizat în cadrul ENTSO-E prin aplicarea unitară a aceleiași metodologii și a acelorași scenarii stabilite pentru estimarea evoluției viitoare a producției și a consumului de energie electrică la nivel european”, se mai arată în informarea transmisă BVB.

„Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW va asigura evacuarea unor cantităţi foarte mari de energie verde, oferind României şi regiunii posibilitatea de a-şi exploata importantele resurse de energie din zona Mării Negre, iar Europei una din cele mai mari surse de energie verde, prin coridorul România – Ungaria – Austria – Germania. Cu resursele energetice din Bazinul Mării Negre şi interconexiunile cu ţările riverane Mării Negre, România va deveni un hub energetic pentru întreaga Europă. Cred că în acest fel, pe lângă stabilitatea energetică, România va avea şi un preţ al energiei dintre cele mai mici în anii care vin şi se va poziţiona drept lider în sectorul energetic european şi global. Avem toate atuurile pentru a ne asuma şi a ne ridica la înălţimea acestui rol”, spunea în această vară Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *