Știri

Hidroelectrica a anulat demersurile pentru construirea parcului fotovoltaic gigantic din Oltenia

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a anulat licitația pentru studiile aferente debutului proiectului fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova, pe un teren care urma să fie concesionat direct de la Agenția Domeniilor Statului.

“Stare procedură: anulată. Abateri grave de la procedurile legislative afectează proceura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Încheierea contractului este imposibilă”. Așa scrie în sistemul elecronic de achiziții publice, anularea fiind datată 14 noiembrie. Decizia are o notă de fundamentare care nu este disponibilă pentru consultare în sistem.

Data-limită pentru depunerea ofertelor era 11 decembrie.

La începutul lui octombrie, Hidroelectrica demara licitația pentru studiile necesare pentru demararea acestui proiect.

“Elaborare documentații tehnico-economice Studiu de fezabilitate (inclusiv studii suport), documentații necesare autorizării execuției și documentație de atribuire pentru contractarea la cheie a proiectului “Valorificare potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova” este denumirea achiziției pe care vrea să o facă Hidroelectrica, potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Valoarea estimată a contractului pentru aceste studii este de circa trei milioane de lei. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun rapot calitate-preț, unde prețul are o pondere de doar 40% în punctaj. Restul punctajului este pentru experiența personalului-cheie și pentru planul de lucru.

Un proiect gigantic

Anunțul Hidroelectrica era primul pas spre un proiect energetic gigantic care, dacă se va și realiza, ar fi printre cele mai mari din Europa la acest moment. Este vorba despre un parc fotovoltaic de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către Administraţia Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni (Dolj), proiect care a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Hidroelectrica estima, în caietul de sarcini, că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare pentru parcul fotovoltaic cu capacitatea de 1.500 MW. Locația este cea mai bună din România pentru un parc fotovoltaic, cu un nivel al radiației solare de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Proiectul ar urma să beneficieze și de o instalație de stocare de 300 MW, iar racordarea sa ar urma să se facă la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui.

La nivelul optim de funcționare, parcul fotovoltaic ar urma să produducă circa 1,75 TWh de energie electrică anual.

Dacă va fi și realizat vreodată, aceasta ar putea fi unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa (dacă nu cel mai mare) și cu siguranță cel mai mare din România la acest moment, în condițiile în care firma Monsson, controlată de Emanuel Muntamrk, pionierul regenerabilelor din România, construiește un parc fotovoltaic de 1.000 MW în Arad.

Investiţia Hidroelectrica în parcul din Dolj ar fi urmat să depășească 1,2 miliarde de euro.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *