Energie electrică, Știri

Ministerul Energiei: Americanii vor să transforme Centrala termoelectrică de la Paroșeni, prin utilizarea de biocarburant în loc de cărbune

Americanii vor să transforme Centrala termoelectrică de la Paroșeni, prin utilizarea de biocarburant în loc de cărbune, potrivit Ministerului Energiei.

Ministerul Energiei anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (Memorandum) în data de 27 noiembrie 2023, ora 12:00, consolidând astfel parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului și energiei regenerabile în regiunea Valea Jiului.

Această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022. Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” SA și American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroșeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradițional.

Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare și sustenabilitate, dar reușim să oferim noi perspective economice și sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noștri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator și ecologic” , a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

Obiectul acestui Memorandum este de a stabili un cadru pentru colaborare în vederea transformării Centralei termoelectrice Paroșeni într-o instalație modernă, care să utilizeze biocarburant în loc de cărbune. Această inițiativă va contribui substanțial la reducerea emisiilor de CO2, aliniind România la obiectivele de sustenabilitate și decarbonizare la nivel european.

Potrivit unui comunicat al American Bio-Carbon Delaware LLC, Compania Energetică “Valea Jiului” plănuiește o investiție de cca. 400 de milioane de euro, prima fabrică de producție de biocarbon în funcțiune în T1 2024, altele urmând în locații strategice similare în toată România, inclusiv la centrala electrică de la Paroșeni.

AB, finanțat de investitori americani cu experiență în România și în sectorul energetic la nivel global, își propune să asiste guvernul român în angajamentele sale de a elimina complet producția de cărbune a țării de aproximativ 20 de milioane de tone pe an până în 2032, fără a pune nicio presiune sau impact asupra durabilității privind sectorul forestier din România.

Prin utilizarea cantității mari de reziduuri agricole din România, combustibilul biocarbon de la AB va oferi o alternativă durabilă la cărbune și va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, creând în același timp oportunități de angajare pentru oamenii care activează în prezent în lanțul cărbunelui. Pentru centrala electrică de la Paroșeni și angajații săi, aceasta înseamnă posibilitatea de a continua exploatarea centralei în ciuda deciziei de a elimina treptat cărbunele și de a-l transforma treptat într-o centrală 100% regenerabilă, complet dispecerizabilă.

Memorandumul își propune să revitalizeze Valea Jiului în procesul unei tranziții corecte, mizând pe parteneriatul strategic româno-american care se reflectă și în trecerea industriei de la minerit la energia verde.

„Folosind în primul rând reziduuri agricole, suntem mândri să oferim o soluție de decorbonizare care să asigure că sectorul forestier din România nu va fi afectat negativ din punct de vedere al durabilității. Suntem încântați să lucrăm cu ministrul Burduja, Ministerul Energiei și CEVJ SA investind în tranziția țării către un viitor mai durabil și mai independent energetic și, în același timp, creează oportunități de locuri de muncă în comunitatea locală”, a declarat Robert Farrell, președintele American Biocarbon Delaware LLC.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *