Știri

Ministrul energiei: Exproprieri de peste 2000 de hectare pentru Amenajarea Hidroenergetică Pașcani

În perioada următoare se vor face exproprieri de terenuri însumând peste 2000 de hectare, a anunțat, luni, ministrul energiei, Sebastian Burduja, în timpul vizitei efectuate la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, unul din cele mai importante și mai strategice proiecte ale județului Iași.
Inițiată în anul 1985, Amenajarea Hidroenergetică Pașcani este cea mai mare investiție a statului român de până acum, în județul Iași.

„Astăzi, Stadiul de execuție pentru proiectul Amenajării Hidroenergetice Pașcani este de 80%, investiție în care statul roman a cheltuit până acum peste 400 milioane lei. Pentru finalizarea acestei investiții, unde lucrările sunt în desfășurare, mai avem un necesar de 330 milioane lei. Pasul următor este exproprierea celor peste 2000 de hectare ale amenajării hidroenergetice, în prima parte a lui 2024. Întreaga lucrare poate fi finalizată în trimestrul al doilea din 2026 și va însemna producție de energie verde, diminuarea riscurilor inundațiilor, apă potabilă pentru Pașcani și localitățile limitrofe, apă pentru irigații pentru județele Iași și Neamț. Cu ocazia acestei vizite, am solicitat conducerii Hidroelectrica accelerarea tuturor acestor investiții și acordarea întregului sprijin pentru finalizarea Amenajării Hidroenergetice Pașcani în timpul asumat”, a declarat la Pașcani, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a declarat că, pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, este nevoie de 60 milioane de euro, fonduri care pot fi asigurate de Hidroelectrica și încă 30 milioane lei din fonduri guvernamentale pentru despăgubiri provenite din exproprieri.

Pentru semestrul I al anului 2024 sunt programate acțiuni în vederea emiterii Hotărârii de Guvern de expropriere, pentru cauză de utilitate publică, a terenurilor aferente Amenajării Hidroenergetice Pașcani.

Acest proiect a fost inițiat ca fiind unul strategic, cu scop de regularizare a debitului de apă de pe râul Siret și înlăturarea riscurilor de inundații, până la vărsarea în Dunăre. Râul Siret a revărsat de mai multe ori, inundând municipiul Pașcani și localități din județul Neamț, Bacău și Galați, pagubele produse doar în perioada 2010 – 2018 depășind 240 milioane de lei.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *