Evenimente, Inovație, Știri

Japonia dezvoltă o tehnologie care ar putea submina dominația Chinei în domeniul panourilor solare

Un start-up tehnologic japonez dezvoltă o peliculă subțire și flexibilă care ar putea contesta hegemonia Chinei pe piața mondială a panourilor solare.

Tehnologia utilizează minerale care formează o structură cristalină numită perovskită, care poate converti lumina în electricitate, a relatat joi The Wall Street Journal.

Cercetările anterioare privind celulele perovskite au arătat că acestea nu erau la fel de eficiente ca siliciul și erau vulnerabile la umiditate. Dar tehnologia se îmbunătățește considerabil, permițând realizarea unor produse solare ușoare și flexibile, care pot fi înfășurate în jurul unor suprafețe curbe și pot genera electricitate în condiții de lumină scăzută – chiar și în interior.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a angajat să facă tehnologia pervoskite viabilă din punct de vedere comercial în doi ani. Țara a alocat peste 400 de milioane de dolari pentru a ajuta companiile să crească producția. Departamentul american al Energiei a avut un program de 29 de milioane de dolari în anul fiscal 2022 pentru tehnologiile solare, inclusiv perovskita.

EneCoat Technologies, un start-up co-fondat de un profesor de la Universitatea din Kyoto, intenționează să înceapă producția comercială la sfârșitul acestui an.

„Vrem să începem prin a ținti locurile în care nu pot fi utilizate panouri din siliciu”, a declarat pentru Journal Tamotsu Horiuchi, directorul tehnologic al EneCoat. „Credem că există o piață mai mare acolo”.

Una dintre problemele legate de perovskită a fost aceea că cristalele se pot degrada atunci când sunt expuse la umiditate. Sekisui Chemical dezvoltă un agent de etanșare care va permite celulelor perovskite să reziste până la zece ani.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, lanțul global de aprovizionare cu panouri solare din siliciu este controlat în proporție de peste 80% de companii chineze.

China a investit peste 50 de miliarde de dolari în noi capacități fotovoltaice – de 10 ori mai mult decât Europa – și a creat peste 300 000 de locuri de muncă în producție începând cu 2011, potrivit AIE.

Deși Japonia poate avea un avans în dezvoltarea unei noi tehnologii de celule solare, ea a mai pierdut cursa solară. Inițial, Japonia a dominat în domeniul panourilor solare convenționale, dar a fost întrecută de China, care a crescut producția și a redus prețurile cu ajutorul financiar al guvernului chinez.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *