Un nou parc fotovoltaic a fost construit şi racordat la reţea de către cei de la Photon Energy în apropiere de oraşul Făget din judeţul Timiş, România. La fel cum se întâmplă în cazul parcurilor fotovoltaice mai performante în multe alte părţi ale lumii în ultimii ani, noul parc din România are panouri bifaciale, care pot capta inclusiv reflecţia difuză a luminii, iar pe lângă asta, panourile au şi tracker-e cu un singur ax, pentru a urmări parţial poziţia soarelui şi a obţine astfel randament mediu mai mare.
Noul parc fotovoltaic de la Făget are 7.280 de panouri fotovoltaice, întinse pe o suprafaţă de 6,6 hectare de teren. Puterea totală a noului parc fotovoltaic nu e foarte mare în raport cu ultimele proiecte fotovoltaice din alte ţări despre cam am scris, totalizând doar 3,9 MW. Totuşi, compania care operează noul parc estimează o producţie anuală de 5,8 GWh de electricitate, ceea ce înseamnă că estimează un randament mediu anual de circa 17% a acestui parc, raportat la puterea maximă instalată.
Compania mai estimează că va încasa anual 550.000 euro din vânzarea celor 5,8 GWh de electricitate, pe baza preţurilor de achiziţie a acestui tip de energie, valabile în 2024. Un simplu calcul de raportare a celor 5,8 milioane de kWh la 550.000 euro ne arată că Photon Energy ia în calcul un preţ de vânzare e electricităţii în reţea de 0,095 euro/kWh, sau aproximativ 0,47 RON per kWh. Compania menţionează că nu beneficiază de vreun sprijin guvernamental la instalare sau vânzarea de energie.
Photon Energy anunţă că la începutul acestui an va mai pune în funcţiune în România alte 4 parcuri fotovoltaice, cu o putere totală de 16,9 MW. În acest moment, odată cu inaugurarea parcului nou de la Făget, portofoliul companiei în România totalizează 35,4 MW.
Grupul Photon Energy mai deţine proiecte de energie verde în alte ţări europene, dar şi în Australia.