Știri

Franța suspendă subvențiile pentru leasingul auto electric pe fondul creșterii neașteptate a cererii

Guvernul francez a anunţat luni că a decis să pună punct, pentru restul acestui an, programului vizând subvenţionarea leasingului de automobile electrice de către persoanele cu venituri mici, după ce numărul cererilor depuse a depăşit cu mult planurile iniţiale, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Conform acestui program, persoanele cu venituri mai mici de 15.400 de euro pe an au putut, de la începutul lui 2024, să închirieze un vehicul electric pentru 100-150 de euro pe lună.

Guvernul de la Paris a lansat anul trecut acest program pentru a impulsiona cererea pentru automobile electrice în rândul persoanelor care altfel nu şi le-ar permite. Conform calendarului iniţial, programul urma să înceapă mai devreme, însă până la urmă a fost amânat pentru începutul anului 2024, pentru că producătorii auto francezi nu erau pregătiţi cu suficiente vehicule eligibile.

Iniţial, Guvernul de la Paris a bugetat pentru 2024 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a oferi 20.000 de contracte de leasing subvenţionate. Însă, în contextul cererii uriaşe, luni, Executivul a informat şi a decis să majoreze numărul, până la 50.000 de contracte de leasing, înainte de reluarea programului în 2025.

De asemenea, Guvernul francez oferă celor care îşi cumpără un automobil un stimulent cuprins între 5.000 şi 7.000 de euro pentru a introduce mai multe automobile electrice pe şosele, la un cost total de un miliard de euro pe an.

Pentru a putea fi eligibile pentru ambele programe, vehiculele trebuie să respecte anumite limite cu privire la cât de mult carbon a fost emis cu prilejul producţiei şi livrării lor, o măsură destinată să asigure că vehiculele electrice ieftine produse în China nu se califică.

Lista modelelor eligibile include 24 de modele produse de grupul franco-italian Stellantis şi cinci modele ale producătorului francez Renault. În cazul automobilelor Tesla, Model Y este eligibil, dar nu şi Model 3.

De asemenea, Dacia Spring, un model de automobil electric importat din China, este exclus de pe lista modelelor eligibile.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *