Dezvoltatorul român Monsson a instalat un sistem de stocare pe baterii de 24 MWh ca primă etapă a unui proiect de 216 MWh. Unitatea de stocare face parte din primul sistem hibrid fotovoltaic-eolian-baterie din România.
Dezvoltatorul român Monsson a pus în funcțiune un sistem de stocare în baterii de 24 MWh (6 MW x patru ore) ca parte a primului proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterie din România.
Considerat cel mai mare sistem de stocare pe baterii instalat în România până în prezent, unitatea de stocare reprezintă prima etapă a unui proiect de 216 MWh care urmează să fie instalat până la sfârșitul anului în aceeași locație.
Unitatea de stocare este încărcată cu energia produsă de un parc eolian operațional de 50 MW și de un proiect fotovoltaic în construcție de 35 MW, denumit Gălbiori 2, care urmează să fie conectat la rețea până la sfârșitul anului 2024. Acesta va fi încărcat cu energie de la rețeaua națională atunci când nu există vânt sau soare.
Monsson a declarat că conceptul de unitate de stocare este modular și potrivit pentru aplicații la scară largă. Acesta dispune de baterii litiu-ion produse local de Prime Batteries Technology din România și de un software de control creat de Monsson, astfel încât proiectul hibrid este complet automat, fără personal operațional local.
Sebastian Enache, membru al consiliului de administrație al Monsson, a declarat că proiectul hibrid reduce volatilitatea energiei regenerabile și va duce la scăderea facturilor la electricitate pentru consumatorii finali.
„Prin acest proiect testăm funcționalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalațiilor de stocare atașate surselor regenerabile de energie. Dorim să promovăm astfel de soluții atât în România, cât și în întreaga Europă”, a spus el.
Specialistul în energie Corina Popescu a declarat că proiectul este 95% românesc și dovedește capacitatea țării de a face parte din tranziția Uniunii Europene către emisii zero.
Guvernul român intenționează să genereze 36% din energia României din surse regenerabile până în 2030. Urmează prima licitație de energie regenerabilă din țară în cadrul unui sistem de contracte pentru diferență.