Știri

Business Insider: Germania are prea multe panouri solare, ceea ce a dus preţurile energiei în teritoriul negativ

Business Insider: Germania are prea multe panouri solare, ceea ce a dus preţurile energiei în teritoriul negativ

Zilele însorite din Germania înseamnă nori negri pentru profitabilitatea producţiei energiei solare, în condiţiile în care, dezvoltarea puternică a surselor regenerabile în ţară a adus prea multă producţie, scrie Business Insider.

Potrivit SEB Research, recent, producătorii de energie solară din Germania au fost nevoiţi să reducă preţul cu 87% în timpul orelor de producţie. Mai mult decât atât, în momentele de vârf ale producţiei, preţurile au scăzut sub zero, mai arată publicaţia menţionată.

În medie, preţul primit a fost de 9,1 euro pe megawat-oră, semnificativ sub cei 70,6 euro plătiţi în orele fără energie solară. „Asta se întâmplă cu preţurile energiei atunci când producţia de energie nereglementată devine la fel de mare sau mai mare decât cererea”, a scris marţi, într-o notă, echipa grupului de servicii financiare suedez.

Numărul record de instalaţii solare de producere a energiei construite anul trecut determină „distrugerea” preţurilor în Germania, deoarece stocurile depăşesc consumul. În vreme ce capacitatea totală de producţie solară depăşise 81,7 gigawaţi până la sfârşitul anului 2023, cererea atinsese doar 52,2 gigawaţi, conform lui Bjarne Schieldrop, analist şef pe zona de mărfuri la SEB.

Mai mult decât atât, diferenţa dintre ofertă şi cerere creşte şi mai mult vara, sezon în care producţia atinge maxime iar cererea este mai scăzută. Dar, consumatorii nu beneficiază neapărat de preţurile mai mici, deoarece consumă mai mult în orele fără soare.

„Cu excepţia cazului în care dezvoltarea de noi instalaţii va fi stimulată de subvenţii sau a încheierii unor acorduri de cumpărare a energiei, profitabilitatea redusă ar putea, în cele din urmă, să oprească expansiunea producţiei solare a Germaniei”, a spus Schieldrop.

În schimb, este posibil să se acorde o atenţie sporită elementelor care vor folosi mai mult energia produsă, cum ar fi investiţiile în baterii şi infrastructura reţelei.

„În timp, acest lucru va epuiza disponibilitatea «puterii gratuite» şi va creşte preţurile energiei solare”, a scris Schieldrop. „Asta va redeschide calea către creşterea capacităţilor de producţie”.

Dezechilibrul dintre cerere şi ofertă nu este o problemă numai pentru Germania, în condiţiile în care, după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu energie, europenii au instalat rapid capacităţi de producţie solară. Astfel, excesul de aprovizionare – la care a contribuit şi creşterea producţiei din surse eoliene şi nucleare – a dus la momente în care preţurile au ajuns negative. Dar, consumatorii nu sunt recompensaţi pentru utilizarea energiei electrice, deoarece ei nu plătesc preţul brut din piaţă ci, de obicei, tarifele sunt convenite în prealabil, conform Business Insider.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *