România, Bulgaria și Marea Neagră. Guvernul de la Sofia i-a permis ministrului Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, să semneze, săptămâna viitoare, un acord prin care să includă Holdingul Energetic Bulgar sau subsidiara sa în proiectul azer de construire a unui cablu submarin prin Marea Neagră către Europa, pentru a se transfera energie din surse regenerabile.
La sfârșitul lunii mai, a fost semnat un acord între CNTEE Transelectrica SA (România) și AzerEnerji JSC (Azerbaidjan), Electrosystem (Georgia) și MVM (Ungaria) pentru a se crea o societate mixtă pentru implementarea proiectului.
Holdingul Energetic Bulgar (Bulgaria) va fi al cincilea partener egal, cu o cincime din societatea mixtă.
Ce urmărește de fapt Azerbaidjanul?
Azerbaidjanul vrea să construiască o nouă linie electrică până la granița sa cu Georgia și un cablu în Marea Neagră pentru a furniza energie verde către România, Ungaria și Bulgaria. Există posibilitate de transport și în alte țări europene. Ideea principală este ca instalația să transfere energie verde (solară și eoliană, mai exact).
În luna mai, în timpul vizitei președintelui bulgar Rumen Radev la Baku, ministrul Vladimir Malinov, care l-a însoțit, a discutat cu omologul său Parviz Chahbazov despre proiectul Coridorului Energetic Verde și a subliniat că aceasta este o oportunitate excelentă pentru Bulgaria și Europa de Sud-Est, de a profita de oportunitatea de import și tranzit de energie electrică din surse regenerabile.
Holdingul Energetic Bulgar va fi acționar al proiectului
Guvernul de la Sofia a decis ca Holdingul Energetic Bulgar să participe la acest proiect în calitate de acționar. De altfel, Executivul a aprobat și pozițiile delegației bulgare conduse de ministrul Energiei din Bulgaria pentru cea de-a șasea reuniune a comisiei interguvernamentale de cooperare economică bulgaro-azeră. Evenimentul va avea loc pe data de 1 iulie 2024 la Baku, Azerbaidjan.
În cadrul evenimentului, s-ar putea încheia un acord privind aderarea Bulgariei la proiectul de transfer de energie regenerabilă din Marea Caspică, asigurarea gazelor naturale azere pentru Coridorul Vertical de Gaze și cooperarea în domeniile economiei, comerțului, agriculturii, transporturilor, turismului, apărării, proprietății intelectuale.