Uncategorized @ro

13 GW. România trebuie să instaleze 1 GW pe an de energie eoliană și solară pentru a-și atinge obiectivele pentru 2030

Asociația pentru Energie Regenerabilă Durabilă (APERS) raportează că, în prezent, în România există 3,4 GW de energie eoliană instalată și 1,5 GW de energie solară fotovoltaică. Guvernul României își propune să ajungă la 7 GW de energie eoliană și 6 GW de energie solară până în 2030, ca parte a Planului pentru Energie și Climă. Aceasta înseamnă că 450 MW de energie eoliană și 560 MW de energie solară fotovoltaică trebuie să fie instalate anual până la sfârșitul deceniului.

La 16 octombrie, Comisia Europeană a publicat versiunea finală a Planului național pentru energie și climă (NECP) al României, care vizează ca 38% din consumul de energie să provină din surse regenerabile de energie (SER), principalele motoare fiind energia eoliană și energia solară fotovoltaică. Pentru a atinge aceste obiective, România va trebui să înregistreze o creștere semnificativă atât a energiei eoliene, cât și a energiei solare, asociația precizând că anual trebuie instalați 450 MW de energie eoliană și 560 MW de energie solară fotovoltaică, conform datelor furnizate de Asociatia Pentru Energie Regenerabila Sustenabila. „Atingerea acestor obiective depinde de investiții susținute, de stabilitatea reglementărilor și de progresele tehnologice. Deși există indicatori pozitivi, cum ar fi creșterea investițiilor în sector, provocări precum obstacolele birocratice și cadrele politice inconsecvente ar putea împiedica progresul”, a remarcat APERS în discuțiile cu Energía Estratégica España. De asemenea, aceștia au subliniat că creșterea capacității regenerabile va necesita investiții de aproximativ 10 miliarde EUR până în 2030. „Aceasta include finanțare pentru noi proiecte eoliene și solare, îmbunătățiri ale rețelei și soluții de stocare a energiei”, au detaliat aceștia. Asociația românească subliniază că cadrul de reglementare pentru piața regenerabilelor evoluează, guvernul introducând stimulente pentru promovarea investițiilor Cu toate acestea, ei exprimă că volatilitatea pieței și fluctuația prețurilor la energie pot crea incertitudini pentru investitori. „Cererea tot mai mare de energie verde, determinată atât de consumul intern, cât și de directivele UE, sugerează creșterea potențialului pieței. Cu toate acestea, concurența din partea altor țări din UE și nevoia de infrastructură modernizată rămân preocupări urgente”, indică aceștia.

Provocări sectoriale

Deși piața românească are așteptări de creștere pentru energia regenerabilă, APERS semnalează mai multe provocări și bariere care trebuie abordate, în primul rând în cadrul de reglementare. „Pentru a depăși barierele și a stimula creșterea în domeniul tehnologiilor regenerabile, procesul de aprobare a autorizațiilor ar trebui accelerat și ar trebui stabilite politici clare pe termen lung pentru a oferi o mai mare siguranță investitorilor. Inconsecvențele din reglementări și procesele de aprobare îndelungate pot întârzia punerea în aplicare a proiectelor”, au afirmat aceștia. Un alt aspect ridicat de aceștia este reprezentat de limitările tehnice ale rețelelor electrice. „Infrastructura învechită și nevoia de modernizare a rețelei reprezintă provocări pentru integrarea eficientă a energiei regenerabile. Actualizarea rețelei electrice este esențială pentru a acomoda o pondere mai mare a energiei regenerabile și pentru a asigura fiabilitatea”, adaugă aceștia. Aceștia subliniază, de asemenea, că constrângerile economice pot împiedica dezvoltarea de noi proiecte de energie regenerabilă, deoarece costurile inițiale ridicate ale investițiilor și prețurile fluctuante de pe piață pot descuraja potențialii investitori. În plus, acceptarea publică și preocupările legate de impactul asupra mediului sau de modificarea utilizării terenurilor generează rezistență față de noile proiecte. În acest context, asociația regenerabilelor subliniază necesitatea de a promova stimulente financiare, de a oferi subvenții și ajutoare pentru a ușura povara financiară a noilor proiecte și de a promova colaborarea dintre guvern și investitorii privați pentru a facilita finanțarea și schimbul de cunoștințe.

Măsuri și stimulente guvernamentale

România a implementat diverse stimulente guvernamentale pe piața energiei pentru a promova investițiile și a sprijini tranziția către sursele regenerabile de energie, potrivit APERS. Principala schemă sprijină energia regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi. Pentru fiecare MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile, producătorii primesc un anumit număr de certificate verzi. Numărul depinde de tipul de energie regenerabilă; pentru energia eoliană, se acordă 1,5 certificate per MWh, iar pentru energia solară, 6 certificate per MWh. Aceste certificate sunt tranzacționate pe o piață. Prețul certificatelor verzi fluctuează, dar istoric a variat între 20 și 60 de euro pe certificat, informează asociația românească. În plus, guvernul promovează programe de finanțare nerambursabilă pentru proiecte regenerabile prin fonduri europene, cu stimulente precum scutiri de taxe și amortizarea accelerată a activelor.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *