Unde ne aflam

Realitatile din noua piata energetica ne impun o accelerare drastica a transzitiei catre energii curate si cresterea independentei energetice a Europei fata de furnizorii nesiguri de combustibilii fosili.

Planul uniunii europene de a face Europa independentă de combustibilii fosili înainte de 2030

Planul stabileste o serie de masuri de reducere rapida a dependentei de combustibilii fosili si indreptarea rapida catre traszitia verde concomitent cu cresterea rezilientei unui sistem energetic extins.

Energie verde

Energia regenerabila este cea mai curată si ieftina energie diponibila si poate fi generată în locuinte, reducând nevoia de importuri.
Prin propunerea de creștere a energiei regenerabile la 45%, totalul capacităților de producție a energiei regenerabile va fi de 1.236 GWh în 2030

Energia solară va impulsiona creșterea energiei fotovoltaice. Strategia isi propune sa aduca in functiune peste 320 GW de parcuri solare fotovoltaice nou instalate pana in 2025 si mai mult decat dublul nivelului de astazi, adica 600 GW in 2030.

Industrie verde

Prin inlocuirea gazului, petrolului și carbunelui în procesele industriale se va reduce dependenta de combustibilii fosili și totodata se va face transferal catre sursele de energie curată, crescand competitivitatea industrială și va susține supremația tehnologică internațională.

Sectorul industrial va juca de asemenea un rol important în creșterea producției de componente și echipamente care necesită o transformare rapidă a sistemului energetic.

Finantarea investitiilor

Investitii suplimentare, în sumă de 210 miliarde de euro, sunt necesare incepand de acum pana în 2027 ca sa fie eliminate importurile de combustibili fosili, care costa pe contribuabilii europeni aproape 100 miliarde de euro pe an.