Energie electrică, Știri

Un nou pas pentru construcția unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Bicaz

O suprafață de aproape 7.000 mp a fost scoasă din concesiunea Hidroelectrica și va fi atribuită prin licitație unei companii pentru realizarea unui proiect energetic strategic. Cel mai probabil, beneficiarul va fi firma Hydro Blue Energy SRL, deținută de omul de afaceri Iulian Dascălu, care intenționează să construiască o centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) de 300 MW.

Suprafață de teren preluată de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei a anunțat că o suprafață de 6.917 mp din concesiunea Hidroelectrica, situată în zona Bicaz, va trece sub administrarea sa pentru a fi concesionată ulterior prin licitație. Scopul acestui demers este realizarea unei investiții strategice – construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj.

„Prin trecerea imobilului din concesiunea Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. în administrarea Ministerului Energiei, se creează premisele necesare inițierii unui proces de atribuire prin concesionare a acestuia”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Hydro Blue Energy SRL, favorită pentru obținerea concesiunii

Deși licitația pentru concesionarea terenului urmează să fie organizată, surse din Ministerul Energiei indică faptul că cel mai probabil beneficiarul va fi firma Hydro Blue Energy SRL. Aceasta a depus deja o solicitare pentru concesionarea unei suprafețe necesare dezvoltării unei CHEAP în zonă.

Compania este deținută de omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul grupului de firme Iulius, și a preluat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Frasin-Pângărați în urmă cu trei ani. Proiectul, inițiat în urmă cu mai bine de un deceniu și oprit temporar, ar urma să fie reluat.

O investiție strategică pentru sistemul energetic național

Noua centrală de 300 MW este considerată o investiție esențială pentru stabilitatea sistemului energetic național, având rolul de a echilibra producția din surse regenerabile, cum sunt eolienele și fotovoltaicele. Spre deosebire de bateriile utilizate pentru stocarea energiei, o CHEAP poate asigura un echilibru energetic pe perioade mai îndelungate.

Costurile estimate ale proiectului se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro, iar bazinul inferior al hidrocentralei ar urma să fie lacul Bicaz.

Dacă proiectul va fi realizat conform planului, acesta ar putea deveni un punct de referință pentru dezvoltarea viitoare a infrastructurii energetice din România, contribuind la creșterea securității energetice și la integrarea mai eficientă a energiei regenerabile în sistemul național.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *